MARDİN / DARGEÇİT - YONCALI İMAM HATİP ORTAOKULU

100 Çocuk Oyununu Oynamaya Devam Ediyoruz.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), çocukların gelişimine katkı sağlamak amacıyla geleneksel oyunları teşvik ediyor. Okul öncesi, ilkokul ve ortaokul öğrencilerini hedefleyen "Yüz Yüze 100 Çocuk Oyunu" adlı kılavuz kitap ve buna eşlik eden videolar, çocuklara unutulmaya yüz tutmuş oyunları yeniden öğretiyor.

"Yüz Yüze 100 Çocuk Oyunu" projesi, çocukların sosyal becerilerini artırırken aynı zamanda geçmişin kültürel değerlerini de yaşatmayı hedefliyor. Bu oyunlar kapsamında okulumuzda oyunlar oynamaya devam ediyoruz.

Yokus asagi olan bir yerin tepesindeki düzlük baslangiç noktası, yokusun bittigi yerdeki düzlük bitis noktas olarak belirlenerek, oyuncuların baslangiç noktasindan bitis noktasina hizli bir sekilde varmayı hedefleyerek tornetlerle yarışına “Tornet Yarışı Oyunu” denir.Yüzyüze 100 Oyun projesi kapsamında okulumuz 7/A sınıfı öğrencileriyle oynadığımız Tornet Yarışı Oyunu heyecan ve rakabet dolu geçti

Okulumuz 6/A sınıfı öğrencileri ile üçgen oyunu oynadık.Üçgen oyunu; yere düz bir çizgi çizilir ve çizginin tam karsisina yaklasik 1-1,5 metre uzagina istenen büyüklükte misketlerin içine siğacağı kadar bir üçgen şekli çizilir. Her oyuncunun getirdigi misketler bu üçgenin köşeleri, kenarlari ve içine dizilir. Oyuncular ellerine de birer misket alırlar ve oyuncular sırasıyla vuruş yapar, üçgenin içinden en fazla misketi çıkaran oyuncu oyunu kazanır.

ÇİZGİ OYUNU OYNANIŞI

Farklı yörelerde farklı isimlerde oynanan çizgi oyunu, çizilen oyun alanında taş sürüyerek oynanır. Bu oyunda her oyuncunun kendine ait yassı ve pürüzsüz bir taşı olur.

Bu taşın seçiminde orta büyüklükte ve tek ayağıyla sekerken sürüyebileceği özellikte olmasına dikkat edilir. Çizgi oyunu için 6 adet kareden oluşan aşağıda gösterildiği gibi bir oyun alanı çizilir. Oyuncuların oynama sırası sayışma tekerlemeleri söylenerek belirlenir. İlk oyuncu, taşını 1 numaralı alana atar ve o alana tek ayakla zıplar. Oyunun tamamında oyuncu artık tek ayaküstünde ve taşı sürüyerek hareket edecektir. İkinci ayağı yere değerse yanar. Taşın olduğu 1 numaralı alandan 2 numaralı alana taşını tek hamlede tek ayaküstündeyken sürüyerek zıplar.

Bunu yaparken sürüklediği taş veya kendi ayağı çizgilere değerse yanar. Bu durumda diğer oyuncu veya kontrol eden oyuncu “Çizgi!” diye bağırır. Oyuncu kurallara uygun şeklide taşını sırayla tüm karelerde sürükleyerek gezdirir. 6 numaralı alana kadar sürekler ve oradan da taşını dışarı sürükleyerek çıkmayı başardığında 2’lere geçmiş olur. 2’lere geçen oyuncu taşını ilk olarak 2 numaralı alan içine denk getirmelidir. Taşın olduğu alana ise tek ayakla çizgilere basmadan zıplayarak gidilir. Tek ayakla zıplayarak geldiği 2 numaralı alandan taşını sırasıyla önce 3, 4 ve sonra 5 ve 6 numaralı alana sürüyerek zıplar. 6 numaralı alandan taşını dışarı sürerek çıkarır. Böylece 3’lere geçmiş olur. Eğer 2’leri oynarken yanarsa sıra diğer oyuncuya geçer. Kendisine sıra geldiğinde ise 2’lerden oyuna devam eder. Oyun bu şekilde 3’ler, 4’ler, 5’ler ve 6’lar için de aynı şeklide oynanır. Taş ilk olarak kaçlar oynanıyorsa o alana atılır. 6’ları ilk bitiren oyunu kazanmış olur.

14-02-202414-02-202414-02-202414-02-202414-02-202414-02-202414-02-202414-02-202414-02-202414-02-202414-02-202414-02-2024

Yayın: 14.02.2024 - Güncelleme: 14.02.2024 22:19 - Görüntülenme: 50