2021-2022 Eğitim-Öğretim yılı içerisinde her ay Kalite Takip Sistemine kaydedilmek üzere koridor panoları, özlü söz, şiir ve edebiyatla çeşitli etkinliklerle donatılarak edebiyat sokağı oluşturulmuştur.
Bilim adamları toplumun refah düzeyine daha ileri bir noktaya taşıyabilme ve gelişimine katkıda bulunabilmek için yaşamlarının büyük bölümünü araştırmayla geçiren kişilerdir. İstisnalar hariç çok iyi eğitim hayatı bulunmayan ve genellikle toplum tarafından dışlanan bu bilim insanları bugün kullanmış olduğumuz birçok cihazın mucididir.
Dünyaca Ünlü Bilim Adamları Kimlerdir?
Albert Einstein: Dünyaca ünlü bilim adamını denilince akıllara ilk gelen isim şüphesiz Albert Einstein'dır. Teorik fizikçi ve Almanya doğumlu olan Albert Einstein matematik ve fizik alanlarında göstermiş olduğu üstün çalışmalardan ötürü 1921 yılında Nobel ödülüne layık görülmüştür.
Isaac Newton: 20. yüzyılın başlarına kadar geçerli olan fiziğin mucidi olan ve döneme damga vuran bir diğer bilim insanı Isaac Newton'dur. Yaşamanın büyük çoğunluğunu bilime adayan Newton birçok buluşun ve icadın sahibidir.
Nobel Kimya Ödülünü alan bilim insanı AZİZ SANCAR hücrelerin enzimlerini kullanarak ultraviyole ışınlar ve diğer karsinojenlerle hasar gören DNA'yı nasıl tamir etmeyi çalışmaları götürmüştür. SANCAR, DNA onarımında görevli enzimleri saflaştırarak büyük bir başarıya imza atmıştır.
Bilim insanları arasında İslami bilginler de yer almaktadır. İslamiyet'in altın çağı, M.S. 800'lü yılların ilk çeyreğinde başlayarak 15. yüzyıla dek devam etmiştir. Türk – İslam kültürü aynı dönemde felsefeden matematiğe, astronomiden geometriye kadar birçok alanda çok kıymetli bilginlere tanıklık etmiş. İslam bilginlerinin yazdığı değerli eserler Avrupa dillerine tercüme edilmiş ve birçok bilim insanının çalışmasına kaynak görevi görmüştür. Önemli buluşlar yapmış Türk – İslam bilginleri şunlardır:
EL HAREZMİ:
"Hesab-ül Cebir vel-Mukabele" adlı kitabı aynı zamanda matematik tarihinde, birinci ve ikinci dereceden denklemlerin sistematik çözümlerinin yer aldığı ilk eser. Bu sebeple Harezmî ,Diophantus ile beraber "cebirin babası" olarak da anılır. İngilizce'deki "algebra" yani "cebir" sözcüğü, Harezmî'nin kitabında yer alan ikinci dereceden denklemleri çözme şekillerinden biri olan "el-cebr"den gelir.
EL CEZERİ:
Ebû'l İz İsmail İbni Rezzaz El Cezerî, İslam'ın Altın Çağında çalışmalar gerçekleştiren mucit ve mühendistir. Sibernetiğin ilk adımlarını attığı ve ilk robotu yapıp çalıştırdığı bilinen El Cezeri'nin ünlü mimar Leonardo da Vinci'ye ilham kaynağı olduğu tahmin edilir.
İBN-İ SİNA:
İbn-i Sina, ya da tam adıyla, Abû ʿAlî al-Ḥusayn ibn ʿAbd Allah ibn Al-Hasan ibn Ali ibn Sînâ Fars kökenli tıp adamı, fizikçi, yazar ve filozoftur. Buhara yakınlarındaki Afşana köyünde dünyaya gelmiş ve Hamedan şehrinde yaşamına vefat etmiştir. Tıp ve Felsefe alanına ağırlık verdiği değişik alanlarda 200 adet kitap kaleme almıştır. Batılılarca, Orta Çağ Modern Biliminin kurucusu, hekimlerin önderi olarak bilinir. Bu tanınırlık ona "Büyük Üstad" denilmesine öncü olur. Tıp alanında yedi asır süresince temel kaynak eser olarak süre gelen El-Kanun fi't-Tıb (Tıbbın Kanunu) adlı kitabı ile ün yakalamış ve bu kitap Avrupa üniversitelerinde 17. asrın ortalarına kadar olan süreçte tıp biliminde temel eser kabul edilerek okutulmuştur.
ALİ KUŞÇU: Matematik, astronomi ve kelam ilimlerinde aktif olarak eser veren ve önemli çalışmalarda bulunan ALİ KUŞÇU Fatih Külliyesi yıllarında güneş saati tasarlamış ve İstanbul'un enlem ve boylam derecesini belirlemiştir. Dünya' da Ay'ın haritasını çıkaran ilk kişi olması nedeniyle Ay'ın bir bölümüne adı verilmiştir.
M.AKİF ERSOY: Toplumsal yaşam, dil anlayışı, eğitim, vatanseverlik, milli ve manevi değerler açılarından düşünüldüğünde Türk edebiyatı için önemli bir kişiliktir. En önemli eseri İstiklal Marşı'mızı yazdığı eserdir.
Okulun koridorunda bilim insanları hakkında panolar asılarak öğrenci bilgilendirilmiştir. Her sınıfa bilim insanlarının adı verilmiştir.